ouderschap

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Erkenning en gezag over een kind: hoe zit het?

Het krijgen van een kind is vaak een reden om de relatie officieel te maken. Als het om erkenning van het kind en het (ouderlijk) gezag gaat, verschilt per relatievorm wat via de wet is geregeld. Maar ook wat de mogelijkheden zijn om het gezag over het kind te krijgen.

Samenstelling relatie

Van belang is of je de biologische ouder van het kind bent of niet. Een andere bepalende factor is de samenstelling van je relatie. Dus gaat het om een man/vrouw-relatie of bestaat je relatie uit twee mannen of twee vrouwen?

Erkenning

Wettelijk gezien ben je de ouder van een kind als je het hebt erkend. Je hebt dan een juridische band. Dit betekent dat je verplicht bent het kind te onderhouden tot hij of zij 21 jaar is. Je kind is je erfgenaam. Door erkenning ben je de niet wettelijke vertegenwoordiger van je kind. Dit ben je pas als je ook het gezag over je kind hebt.

Gezag

Gezag is door de wet geregeld. Het is de plicht en het recht om kinderen jonger dan 18 jaar te verzorgen en op te voeden. Daar vallen ook het nemen van beslissingen en het verrichten van officiële handelingen onder. Minderjarigen mogen zelf bijvoorbeeld geen paspoort of bankrekening aanvragen. Dit moet een ouder met het gezag of een voogd doen.

Automatisch erkend

Een kind is automatisch erkend door de moeder via de geboorte ongeacht welke relatievorm. Woont de moeder samen met de vader dan moet hij het kind erkennen en daarna samen met de moeder het gezag aanvragen via rechtspraak.nl. Pas dan hebben zij beiden het gezag over het kind. Bij huwelijken en geregistreerd partnerschappen tussen man en vrouw hebben beide ouders direct na de geboorte automatisch het gezag over het kind. Dat is bij wet geregeld.

Wouter en Leroy wonen een paar jaar samen en willen graag een kind. Ze hebben een samenlevingscontract en vragen zich af of het beter is te trouwen gezien hun kinderwens. Bekijk hoe zij kiezen >