Erfpacht

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Erfpacht: wel de woning, niet de grond

Erfpacht: het is – bijna letterlijk – al zo oud als de weg naar Rome. We zagen erfpacht namelijk al in het Romeinse en in het Germaanse recht. En ook vandaag de dag is het nog steeds actueel. Zo bezit in Amsterdam de gemeente nog steeds 80% van de grond. Waar krijg je mee te maken als je een woning met erfpacht koopt?

Wat is erfpacht?

Als je een woning koopt met erfpacht, dan is de grond waar jouw woning op staat niet van jou. Je krijgt als koper alleen het gebruiksrecht, ofwel: het erfpachtrecht. In ruil voor het gebruik van de grond, betaal je een vergoeding aan de eigenaar. Deze vergoeding heet een canon. Je kunt een erfpachtcontract hebben met de gemeente, maar ook met andere partijen zoals particuliere grondbezitters, waterschappen, VvE’s, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of het Rijk.

Erfpachtvoorwaarden

De eigenaar van de grond stelt erfpachtvoorwaarden. Die gaan onder andere over de duur van erfpacht, de hoogte van de canon, de bestemming van de grond en de woning en over de lasten en onderhoud die voor jouw rekening komen. Je kunt ook bepaalde beperkingen opgelegd krijgen in het gebruik van de grond. Ligt jouw woning in een natuurgebied, dan kan natuurbeheer bijvoorbeeld een rol spelen in de voorwaarden. Deze voorwaarden zijn belangrijk. Hier staat namelijk ook in welke canon je moet betalen, nu en in de toekomst. Waar is de canon op gebaseerd? Kun je stijgingen verwachten en zo ja, wanneer? Laat je hierover goed informeren.

Betalen van de canon

Je kunt op drie manieren betalen voor de erfpacht. Dat kan een periodieke canon zijn, waarbij je iedere maand of ieder jaar een bedrag betaalt aan de eigenaar van de grond. Deze betaling is overigens fiscaal aftrekbaar. Er zijn ook contracten waarbij je de canon voor een bepaalde periode afkoopt. Die periode kan wel 75 of 100 jaar zijn. Dit is het overwegen waard zijn als je verwacht dat de grondprijs gaat stijgen. Soms is de hoogte van de canon namelijk gekoppeld aan de waardestijging van de grond. Door de canon voor een bepaalde periode af te kopen, weet je waar je aan toe bent met je lasten. Je kunt de canon ook eeuwigdurend afkopen. Dan betaal je in een keer een bedrag als canon. Let op: afkopen is niet hetzelfde als aankopen! Je wordt met deze afkoop geen eigenaar van de grond.