Energielabel

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Energielabel: duurder dan verwacht en lange wachttijden

Eerder schreven we dat het verplicht is om een energielabel voor de woning te hebben voordat deze op funda verschijnt. Nu zijn de regels rondom het label versoepeld, want de wachttijden en de prijs zijn fors opgelopen.

Honderd euro duurder

Als je nog in 2020 een energielabel hebt aangevraagd, ben je er goed vanaf gekomen. Nu kan het maanden duren voordat een energieadviseur er een kan opstellen, en het kost gemiddeld 275 euro. Dit blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH). De kosten liggen 100 euro hoger dan vooraf was voorzien. Daarbij komt ook nog dat er bedrijven zouden zijn die niet transparant zijn over de prijs.

Vorig jaar kon het nog online

Vorig jaar was het aanzienlijk makkelijker om een energielabel aan te vragen. Dat kon online door wat vragen te beantwoorden en foto’s te uploaden. Voor een paar euro kreeg je dan een label dat 10 jaar geldig is.

Geen verplichting meer

Volgens de VEH heeft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren de maatregel te snel ingevoerd. Daarvan zijn huiseigenaren nu de dupe, met vertragingen in het verkoopproces tot gevolg. De vereniging gaf vorig jaar al aan dat het nieuwe label geen meerwaarde biedt voor huiseigenaren, maar huiseigenaren wel op hogere kosten jaagt. Daarom vervalt nu tijdelijk de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of een woning een energielabel heeft. Bij de woningoverdracht moet er wel een definitief energielabel overhandigd worden.