Energiebesparende maatregelen

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Energiebesparende maatregelen financieren met je hypotheek

Nu de gasprijzen enorm stijgen, kiezen veel mensen ervoor om hun huis te verduurzamen. Maar als dat een flinke investering is, hoe kun je die energiebesparende maatregelen dan bekostigen?

Vorige week bleek uit cijfers van De Hypotheker dat in oktober 57 procent meer hypotheken zijn aangevraagd voor het financieren van onder meer isolatie en zonnepanelen dan een jaar eerder. Brancheorganisaties zagen een vergelijkbaar resultaat: maar liefst een verdubbeling in onder meer de vraag naar warmtepompen.

Kan ik een hogere hypotheek krijgen als ik energiebesparende maatregelen neem?

Ja, als huiseigenaar of huiskoper kun je een hogere hypotheek krijgen als je energiebesparende maatregelen neemt. De voorwaarde is dat het gezamenlijke inkomen minimaal 33 duizend euro is.

Hoeveel kan ik extra lenen?

Bij het afsluiten van je hypotheek mag je tot 6 procent van de waarde wan je woning, met een maximum van 9 duizend euro, extra lenen.

Voor welke maatregelen kan ik extra lenen?

Onderstaande verbeteringen aan je huis vallen onder de regeling ‘extra hypoheek voor energiebesparende voorzieningen’:

  • Isolatie van dak, vloer en gevel
  • Isolerende kozijnen en deuren
  • HR++ en triple glas
  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Douche met warmteterugwinning
  • Energiezuinige ventilatie

Welke energiebesparende maatregelen kan ik concreet nemen voor 9 duizend euro?

Voor 9 duizend euro kun je in een gemiddelde eengezinswoning 10 zonnepanelen plaatsen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie aanbrengen.

Wist je dat huizen die beter zijn geïsoleerd, 30 duizend euro meer waard zijn dan huizen met een slecht energielabel? Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Tilburg.