Eindejaarstips ondernemer Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Eindejaarstips voor ondernemers

Het einde van het jaar komt weer snel in zicht. Het hele jaar door ben je druk in de weer om jouw bedrijf succesvol te runnen, maar aan het eind van het jaar is het verstandig om even stil te staan. Om vanaf een afstandje te kijken of je nog op de juiste weg bent, of dat er bijsturing nodig is. Hoe je dat aanpakt? Wij geven je graag een paar eindejaarstips!

Kijk naar jouw winst

Jouw winst is een goede graadmeter voor het succes van jouw bedrijf. Hoe hoger de winst, hoe beter het gaat. Dat klinkt vrij simpel. Maar dat is het niet. Een hoge winst betekent namelijk in veel gevallen ook een flinke rekening van de Belastingdienst. Is dat wel zo goed voor jouw bedrijf? Kan dat niet beter? Daarover kun je je laten informeren door jouw accountant of door ons. Misschien bieden mogelijkheden als investeren of gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve voor jou een oplossing. In sommige gevallen kan het aanpassen van de rechtsvorm van jouw bedrijf zelfs verstandig zijn.

Kijk naar laaghangend fruit

De kansen op succes in jouw branche ken je zelf als geen ander. Maar ben je je ook bewust van de kansen op gebied van vrijstellingen en subsidies? Vaak gaat het om eenvoudige mogelijkheden, zogenoemd laaghangend fruit. Nog teveel ondernemers lopen deze mis door onwetendheid. Wij laten je graag zien hoe je bijvoorbeeld in aanmerking kunt komen voor werkgeverssubsidies en energie- of milieu-investeringsaftrek. Wellicht kun je daar dit jaar nog voordeel uit behalen.

Kijk naar veranderingen

Stilstand is achteruitgang, dus waarschijnlijk ben je volop in beweging. Top, maar vergeet niet: de regelgeving is dat ook. De snelheid waarmee wetten en regels veranderen is soms nauwelijks bij te houden voor jou als ondernemer. Toch wordt verwacht dat je overal aan voldoet. Zorg daarom dat je terug kunt vallen op specialisten die dit soort veranderingen continu bijhouden, zoals accountants en notarissen. Vraag, zeker aan het eind van het jaar, of er nog veranderingen zijn geweest waar je iets mee moet of kan.

Kijk naar de toekomst

We hoeven jou niet uit te leggen hoe belangrijk het is om vooruit te kijken. Je weet al lang waar je volgend jaar de focus op wilt leggen binnen jouw bedrijf. Waarschijnlijk heb je zelfs een meerjarenplan op de plank liggen. Maar heb je ook al voorzien hoeveel tijd sommige toekomstige veranderingen aan voorbereiding vergen? Onze tip: begin tijdig met voorsorteren. Laat je informeren over aanlooptrajecten naar bijvoorbeeld een fusie, bedrijfsovername of -beëindiging. Vaak gaat hier een jarenlange voorbereiding aan vooraf om dit zo (fiscaal) gunstig mogelijk te laten verlopen.

De moraal van dit eindejaarsverhaal is vrij eenvoudig. Richt je op jouw bedrijf en verzamel specialisten om je heen die je helpen er het maximale uit te halen. Wij zijn graag die specialist. Kunnen we iets voor jou betekenen?