Eigen onderneming

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Je eigen onderneming: wat kan je bij de notaris regelen?

Wanneer je je eigen onderneming start, komt er veel op je af. Er moeten veel zaken geregeld worden, maar waar kan de notaris je bij helpen?

Een rechtsvorm kiezen

Een rechtsvorm is de juridische vorm die je kiest voor je bedrijf. Het bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen. Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, dien je deze op te geven. Welke het meest geschikt is, hangt af van je situatie. De soorten rechtsvormen worden onderverdeeld in rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Als je voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid kiest, ben je met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dat vaak niet het geval. Een notaris weet precies wat de voor- en nadelen zijn van de rechtsvormen. Bespreek het daarom eens met ons.

Een opvolger aanwijzen

Ook al gaat alles nu goed, je hebt onverwachte gebeurtenissen nou eenmaal niet in de hand. Het kan daarom verstandig zijn om alvast na te denken over een opvolger voor de zaak. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je nabestaanden niet hoeven na te denken over alle zaken die komen kijken bij je onderneming. Zij hebben dan al genoeg aan hun hoofd.

Een opvolger opnemen in een testament is niet ideaal. Dat kan voor problemen zorgen tussen de erfgenamen. Het is daarom verstandig om tijdens je leven al na te denken over de opvolging en die wensen vast te leggen in overeenkomsten die daarvoor geschikt zijn.

Dit kan bijvoorbeeld door een executeur aan te wijzen die thuis is in de branche van jouw onderneming. Zo zorg je ervoor dat de zaken goed geregeld worden.