LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Eenverdiener

Het is inmiddels algemeen bekend dat het vinden van een betaalbaar huis vrij moeilijk is. Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is het bijna onmogelijk om aan een woning te komen. Dit heeft de Hypotheker onderzocht.

Veel te weinig aanbod

De hypotheekadviseurs gaan uit van een inkomen van 32.700 euro en geen verdere schulden of verplichtingen. Dan is 150 duizend euro ongeveer de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Slechts 4,3 procent van de te koop staande woningen kost 150 duizend euro of minder. Een jaar geleden was dat aandeel hoger, namelijk 7,5 procent.

Het aanbod voor huizenkopers met dit budget verschraalt in rap tempo. In Rotterdam bijvoorbeeld konden zij in november 2018 nog 14 procent van de huizen betalen, in november van dit jaar 6,4 procent. In Utrecht was het vorig jaar nog 13 procent, nu niet meer dan 1,6 procent.

Meeste kans in Groningen en Zeeland

In de provincie Utrecht is 1,1 procent van de woningen betaalbaar voor alleenstaanden. In Noord-Brabant is dat 1,6 procent. In Groningen en Zeeland heb je de meeste kans op het vinden van een betaalbare woning. Daar zijn de kansen respectievelijk 18,7 en 10,6 procent.

Ook voor tweeverdieners verslechtering situatie

Hoewel tweeverdieners met een inkomen rond modaal meer mogelijkheden hebben, is ook voor hen de situatie achteruitgegaan. Waar vorig jaar nog 46 procent van de woningen onder de 300 duizend euro te koop stonden, is dat dit jaar naar 38 procent teruggelopen.