LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Een voordelige hypotheek met renteaftrek. Wat zijn de mogelijkheden?

Als u in aanmerking wilt komen voor een hypotheek met renteaftrek, dan zijn er nog maar 2 opties mogelijk. Maar een menghypotheek kan ook. Wat is het voordeligst?

Het kabinet heeft het recht op renteaftrek voor nieuwe huizenleningen beperkt tot de lineaire en de annuïteitenhypotheek. Voor huizenkopers zijn deze 2 producten dus het meest aantrekkelijk. Volgens Harrie-Jan van Nunen, commercieel directeur van financieel adviesbureau De Financiële Makelaar, denken veel consumenten én financieel adviseurs ten onrechte dat de keus nu beperkt is tot een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Volgens hem kunnen de 2 hypotheeksoorten gecombineerd worden. Het resultaat is een ‘menghypotheek’. Het grootste voordeel van zo’n mengproduct vindt Van Nunen dat de netto woonlasten tijdens de looptijd minder sterk stijgen en dalen.

Scherpe kantjes

Het Financieel Dagblad vroeg een onafhankelijk financieel planner om de kosten en baten door te rekenen van een menghypotheek uitgaande van 30 jaar. Hieruit is gebleken dat een menghypotheek inderdaad de scherpe kantjes van de hoge maandlasten afhaalt in pakweg de laatste 10 jaar van de annuïteitenhypotheek, en de eerste 10 van de lineaire hypotheek.

Wees alert op veranderingen

Wel blijft het van belang dat huizenbezitters zich niet concentreren op de netto hypotheeklast, maar te kijken of zij de bruto kosten goed kunnen dragen. Die voorzichtigheid is geboden omdat de overheid waarschijnlijk de renteaftrek op termijn gaat afbouwen en dan stijgen de netto maandlasten. Ook kan er veel in iemands leven veranderen. Denk aan een echtscheiding of ontslag. Daarna is er meestal minder financiële draagkracht.

Wie valt voor de redelijk gelijkmatige netto maandlasten van een menghypotheek, kan daarvoor terecht bij elke financieel adviseur of planner.

Nog even de verschillen op een rij

Bij een annuïteitenhypotheek zijn de maandlasten constant. In het begin betaalt u veel rente en lost u weinig af, naarmate u meer heeft afgelost daalt de rente. De maandlasten blijven de hele looptijd gelijk.

Bij een lineaire hypotheek lost u vanaf het begin een hoog, vast bedrag af, waardoor de rente steeds lager wordt, en dus ook de aftrek. Bij deze hypotheek nemen de maandlasten af.

 

Bron: Dit is een ingekort artikel van Rentsje Gruyter dat is geplaatst in NRC Handelsblad van zaterdag 7 juni 2014.