Meerouderschap

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

‘Een kind moet juridisch vier ouders kunnen hebben’

Een kind moet juridisch vier ouders kunnen hebben, het draagmoederschap moet juridisch beter worden geregeld en kinderen hebben recht op hun ontstaansgeschiedenis. Dat schrijft de Staatscommissie Herijking ouderschap in het rapport ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’.

De commissie vindt dat ieder kind er belang bij heeft dat zijn juridische positie zoveel mogelijk vanaf zijn geboorte is geregeld. De vele verschillende gezinssituaties die tegenwoordig in Nederland voorkomen, maken het nodig dat wetgeving en beleid op het terrein van ouderschap en gezag worden aangepast. Zo moeten meerdere personen het gezag over een kind kunnen uitoefenen (meerpersoonsgezag).

Gevolgen erfrecht

Een van de voorwaarden voor juridisch meerouderschap zou moeten zijn dat een kind maximaal vier juridische ouders kan hebben, die maximaal twee huishoudens vormen. Vóór de conceptie van het kind moeten de ouders aan de rechter een meerouderschapsovereenkomst overleggen, waarin afspraken zijn gemaakt over onder meer zorg- en opvoedingstaken, de hoofdverblijfplaats van het kind, de verdeling van de financiële lasten en de geslachtsnaam. Wat de gevolgen van dit juridisch meerouderschap voor het erfrecht zijn, is volgens Lucienne van der Geld, kandidaat-notaris nog niet bekend. Dit zei zij op radio 1. De Issuegroep ‘Familie van nu’ van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) gaat zich over de erfrechtelijke aspecten buigen.

Bron: KNB.nl