Droomhuis

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Maak van je droomhuis geen spookhuis: 5 tips

Je hebt een huis gekocht, maar er blijkt iets mis te zijn. Een kruipruimte met water of een lekkend dak: je moet er niet aan denken. We geven je graag tips om vooraf te ontdekken of jouw droomhuis geen spookhuis blijkt te zijn.

Tip 1: Vraag het de verkoper

De verkoper heeft een informatieplicht. Dat betekent dat hij verplicht is om kopers te informeren over gebreken aan de woning. Zijn er overduidelijke gebreken die je zelf ook meteen kunt zien? Dan hoeft de verkoper die niet te benoemen.  Zijn het verborgen gebreken, dan is het de vraag of de verkoper ervan wist. Dat is niet altijd makkelijk om te achterhalen. Daarom is het goed om de verkoper eerst de kans te geven de schade te herstellen.

Tip 2: Ga zelf op onderzoek uit

De koper zelf heeft een onderzoeksplicht. Controleer dus of er geen lekkages of andere gebreken zijn. Dat bespaart je later een hoop problemen. Als je zeker wilt weten dat je niets over het hoofd ziet, zorg dan zelf voor een bouwtechnische keuring.

Tip 3: Laat ons bij het Kadaster controleren of er erfdienstbaarheden zijn

Een erfdienstbaarheid is het recht om gebruik te maken van een stuk grond, ook al ben je niet zelf de eigenaar. Hierbij kun je denken aan het recht van overpad, ofwel dat de buren via jouw tuin hun eigen tuin kunnen bereiken.

Tip 4: Kijk of er sprake is van bodemverontreiniging

Olietanks werden vroeger gebruikt om verwarmingsinstallaties van brandstof te voorzien. Bij oudere woningen kan het voorkomen dat er een zo’n tank aanwezig is. Dit moet je dan melden bij de gemeente. Je kunt bij de notaris een clausule laten opnemen die bepaalt wie verantwoordelijk is voor de eventuele reinigingskosten.

Tip 5: Laat een ontbindende voorwaarde opnemen

Als je je huis wilt verbouwen, check je bij de gemeente of je een bouwvergunning nodig hebt. Je kunt ook een ontbindende voorwaarde laten opnemen in de koopakte bij de notaris. Mocht je geen vergunning krijgen, dan gaat de koop niet door.

Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, kun je altijd contact met ons opnemen om bijvoorbeeld de erfdienstbaarheden te laten controleren.