LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Wat doe je met je digitale erfenis?

Je plaatst regelmatig een foto op Facebook en Instagram en twittert over wat je bezighoudt. Maar, mocht je er later niet meer zijn, wat gebeurt er dan met je online profielen?

Internet vol met digitaal nalatenschap

In een snel tempo vult het internet zich met digitaal nalatenschap. Het gaat bijvoorbeeld om mailaccounts, social media-profielen en foto’s. Als Facebook over een paar decennia nog bestaat, kunnen er zomaar meer doden dan levenden onder de leden zijn. Dit berekenden onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Toch hebben weinig mensen nagedacht over hun digitale erfenis, blijkt uit een rondgang van notaris.nl.

Uiteenlopende meningen

Dat is zorgelijk, vindt Lucienne van der Geld, docent erfrecht aan de Radboud Universiteit en directeur van Netwerk Notarissen. “Je zadelt er nabestaanden mee op.” Zij kunnen daar uiteenlopende meningen over hebben. “Ik had een cliënt van wie de ene kant van de familie vond dat het Facebookaccount van de overledene verwijderd moest worden, terwijl andere familieleden daar juist opnieuw foto’s op wilden zetten. Dat was voor sommige nabestaanden confronterend en pijnlijk.”

Niet eenvoudig

Besluit je, al dan niet naar wens van de overledene, toch over te gaan tot verwijderen, dan is dat niet eenvoudig, weet Judith Webber. Haar moeder had ook accounts op Twitter, Instagram, LinkedIn en Pinterest die wel verwijderd moesten worden. “Soms moest ik de overlijdensakte van mijn moeder opsturen of een kopie van mijn paspoort om te bewijzen dat ik wel echt haar dochter was. Dat vond ik heel onprettig.”

Social media testament

Het is daarom verstandig om zelf vast te leggen wat er met welk profiel moet gebeuren na het overlijden. Op deze manier hoeven familieleden hierover geen moeilijke beslissingen te nemen. De notaris heeft voor je digitale nalatenschap een social media testament of digitale kluis. Daarin leg je vast:

  • welke profielen je hebt;
  • de gebruikersnamen en wachtwoorden;
  • wat er na je overlijden mee moet gebeuren en wie de ‘social media executeur’ is.

Per platform instellen

Social mediadiensten bieden geen mogelijkheid iemand aan te wijzen die je account beheert als je er niet meer bent. De enige uitzondering is Facebook. Op dat platform kan je iemand machtigen die het profiel een herdenkingsstatus kan geven. Daardoor kan niemand meer op je account inloggen en wordt misbruik voorkomen. Ook worden die accounts niet meer weergegeven bij vriendschapsvoorstellen.

Let ook op betaalde accounts. Maak het nabestaanden gemakkelijk om die accounts stop te zetten of tegoed op te vragen.