LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Digitaal bankloket voor erfgenamen geopend

Er is door De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een digitaal loket geopend voor zogeheten ‘slapende tegoeden’. Zo kunt u als nabestaande van een overleden familielid voortaan makkelijker nagaan of diegene nog een spaartegoed heeft bij een bank.

Soms heeft u helemaal geen zicht op de tegoeden die de overledene bij diverse banken nog heeft uitstaan. Dit kan een actieve rekening zijn, maar ook een inactieve rekening waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Tot op heden verliep deze zoektocht via een ingewikkeld administratief systeem.

Volgens de NVB kan nu iedereen op één plek digitaal navraag doen naar alle tegoeden die op naam staan van de overledene. Inmiddels hebben veel banken zich al aangesloten bij het loket, waaronder ABN Amro, Credit Europe Bank, Delta Lloyd Bank, ING, Rabobank en SNS. Overigens kunnen spaartegoeden in het buitenland niet via het loket worden achterhaald.

Na 20 jaar verjaart een slapend tegoed wettelijk. Gelukkig keren de banken in de praktijk de slapende tegoeden altijd uit, zegt de NVB.