Burgerlijke staat

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Burgerlijke staat moet duidelijk zijn

De burgerlijke staat van iemand kan voor onduidelijkheid zorgen, maar in de ogen Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, maakt het onderscheid tussen ‘ongehuwd’ en ‘gescheiden’ daar korte metten mee. Het onderscheid blijft dus bestaan. Zo antwoordde Dekker op Kamervragen van Vera Bergkamp (D66).

‘Ongehuwd’ en ‘gescheiden’

De burgerlijke stand maakt onderscheiden tussen ‘ongehuwd’ en ‘gescheiden’ om onduidelijkheden te voorkomen. Men heeft door te trouwen bepaalde rechten en plichten die ook na een echtscheiding gevolgen kunnen hebben. Bijvoorbeeld het gezag over kinderen, pensioenverevening of alimentatieverplichtingen.

Discussie

Het al dan niet aanhouden van het onderscheid tussen ‘ongehuwd’ en ‘gescheiden’ stond de laatste maanden ter discussie. Bergkamp vond namelijk dat de burgerlijke staat ‘gescheiden’ negatieve associaties oproept bij mensen. Zij stelde ook dat ‘ongehuwd’ moest veranderen in ‘alleengaand’, omdat er sinds 1998 ook andere wettelijke opties om een verbintenis aan te gaan, zoals het geregistreerd partnerschap. Haar bezwaren zorgden echter niet voor verandering.