Unesco notarissen Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Archief Amsterdamse notarissen in erfgoedregister Unesco

Unesco heeft het Amsterdams Notarieel Archief opgenomen in het Memory of the World-register. Dat betekent dat Unesco gaat helpen om het archief, dat volgens deze organisatie van uitzonderlijke betekenis is, te behouden en te verspreiden.

De archieven van de Amsterdamse notarissen bevatten in totaal 30.000 banden met testamenten, contracten en inventarissen. De stad heeft de archieven, die een periode beslaan van 1578 tot 1915, eeuwenlang zorgvuldig bewaard. De informatie in de akten was belangrijk voor een goed bestuur van de stad.

Het Amsterdams Notarieel Archief is tot nu toe nauwelijks ontsloten. Maar daar komt nu verandering in dankzij digitalisering door het Stadsarchief Amsterdam en het vrijwilligersproject Alle Amsterdamse Akten (zie het artikel daarover in Notariaat Magazine 2016/9 (pdf) ‘Dit ligt al eeuwen in het donker’).

Aletta Jacobs

Behalve de Amsterdamse notariële archieven zijn nog vier andere Nederlandse inzendingen opgenomen in het Memory of the World-register. Het gaat daarbij om het archief van arts en feministe Aletta Jacobs, het archief van filosoof Ludwig Wittgenstein (in samenwerking met Oostenrijk), de Westerborkfilm en verhalen uit Java (een samenwerkingsproject met Indonesië, Maleisië, Cambodja en Thailand).

Bron: KNB