Schenken Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Zo maak je iedereen blij: acht tips bij het doen van een schenking

Cadeautjes uitdelen is leuk. Wanneer je een (groot) geldbedrag wilt schenken, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden zodat de ontvanger ook écht blij kan zijn met de gift.

Tip 1: Schenk alleen geld waar je bij kunt

Geld dat vast zit in je huis of beleggingen kun je het beste pas schenken als het geld ook echt op je betaalrekening staat. Wil je toch nu al schenken? Kies dan voor een schenking op papier.

Tip 2: Denk aan jezelf

De kinderen of een andere dierbare een bedrag schenken is natuurlijk ontzettend leuk, maar denk ook aan jezelf. Heb je dit bedrag echt over, ook als je kijkt naar eventuele toekomstige plannen? Houd je wel genoeg over om onverhoopte tegenslagen op te vangen? Bij de notaris kun je regelen dat je de schenking terug kunt draaien als je omstandigheden veranderen. Vertel dit wel aan de ontvanger. Dan weet hij of zij dat het bedrag niet zomaar opgemaakt kan worden.

Tip 3: Wees open

Geef je geld of spullen aan één van je kinderen? Voorkom dat de andere kinderen zich gepasseerd voelen. Wees open over de schenking (of lening). In je testament kun je verschillen recht trekken, zodat alle kinderen uiteindelijk evenveel hebben gekregen.

Tip 4: Schenken via notaris heeft voordelen

Een schenking via de notaris heeft veel voordelen voor zowel de schenker als de ontvanger, zoals belastingvoordelen. Daarnaast heb je meer grip op wat er met de gift gebeurt. Je kunt de schenking ook zonder notaris regelen. Leg dan de schenking vast in een eigen overeenkomst: een onderhandse akte.

Tip 5: Houd rekening met de omstandigheden van de ontvanger

Een schenking komt niet op ieder moment goed uit. Bijvoorbeeld als de ontvanger een uitkering heeft. Dan bestaat de kans dat hij of zij minder uitkering krijgt. Houd ook rekening met het bedrag dat je schenkt. Als je boven het belastingvrije bedrag schenkt, moet de ontvanger belasting betalen. Die schenkbelasting kun je eventueel ook betalen.

Tip 6: Schenk samen met je partner

Echtgenoten moeten elkaar altijd toestemming geven om een schenking te doen. Dat is wettelijk zo geregeld. Ben je getrouwd of geregistreerd partner in gemeenschap van goederen? Zorg dat je partner dan ook de handtekening zet onder de akte of overeenkomst waarin je de gift regelt.

Tip 7: Let op het belastingvrije bedrag

Wil je je kind en schoondochter/zoon allebei een leuk bedrag schenken waarover ze geen belasting hoeven te betalen? Houd er rekening mee dat de Belastingdienst een getrouwd stel (of geregistreerd partnerschap) als één persoon beschouwt. Zorg dat je schenkingen opgeteld binnen het belastingvrije bedrag vallen.

Tip 8: Voorkom dat een ex meeprofiteert

Wat gebeurt er met je schenking als je kind gaat scheiden? Bij de notaris kun je laten vastleggen dat je kind de schenking niet hoeft te delen met zijn of haar ex. Overigens kun je ook regelen dat de ex juist wel geld meekrijgt.

Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.