levenstestament

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Neem de regie in eigen handen: 4 redenen om een levenstestament vast te leggen

Heb je wel eens nagedacht over het levenstestament? Een levenstestament is niet te verwarren met een testament, waarin een notaris vastlegt wat er met je nalatenschap moet gebeuren. Een levenstestament werkt voor situaties tijdens je leven als je zaken niet meer zelf kunt regelen.

Het levenstestament

Je wordt een dagje ouder en gaat lichamelijk of geestelijk achteruit. Of je staat voor een ingrijpende operatie. Dan is het goed eens na te denken over wie jouw belangen behartigt als je dit zelf niet meer kunt. Zo houd je zelf de regie en worden de zaken volgens jouw wensen geregeld.

In een levenstestament leg je vast wie jouw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als je dit zelf niet meer kunt. Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: een voor de financiële belangen en een voor de medische en persoonlijke zaken. Je legt alle zaken in één akte vast, dit is het levenstestament. Wil je alleen de financiële zaken in een volmacht vastleggen, dan kan dat ook.

Waarom een levenstestament?

  • Bepaal wie er over je geld gaat

Jij bepaalt wie er namens jou rekeningen mag betalen, je huis mag verkopen en schenkingen aan anderen mag doen. Zonder levenstestament moet je bij de rechtbank bewindvoering en mentorschap aanvragen en is toestemming van de rechter altijd nodig bij uitgaven boven 1500 euro. Met een levenstestament beslist jouw gevolmachtigde hier zelf over.

  • Bepaal wie er over je gezondheid mag beslissen

Je kunt in een levenstestament vastleggen wie er over je gezondheid mag beslissen. Denk hierbij aan wie er namens jou mag bepalen over medische behandeling A of B, wie inzicht krijgt in je medische dossier en wie een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg mag aanvragen.

  • Bepaal zelf wat je vastlegt

Je kunt een levenstestament zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Wil je alleen financiële zaken regelen? Dat kan. Wil je ook bepalen wie op medisch gebied beslissingen voor je neemt? Dat kan ook. Je kunt zelfs de gevolmachtigde een specifieke opdracht meegeven, maar ook de vrije hand zodat hij of zij kan beslissen wat het beste is.

  • Laat aan instellingen weten wie er ‘officieel’ de gevolmachtigde is

Omdat instellingen zeker willen weten dat iemand volmacht heeft gekregen van een ander, nemen zij vaak geen genoegen met een zelf geschreven variant. Vaak vragen ze een notarieel levenstestament voor financiële zaken. De notaris schrijft het levenstestament in een landelijk register in, zodat bekend is dat je een levenstestament hebt.