KNB 175 jaar boek Nationale Notaris

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

175 jaar notariële beroepsorganisatie: een koninklijk feest!

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bestaat dit jaar 175 jaar. Dat is op 5 oktober met vele collega’s gevierd met een congres in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Deze feestelijke bijeenkomst stond in het teken van terugblikken én vooruitkijken. En dat alles in de aanwezigheid van koning Willem-Alexander.

Koninklijke aanwezigheid en duidelijke taal

Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan heeft de KNB een prachtig jubileumboek gemaakt over de ontwikkeling van het notariaat, getiteld ‘Notaris, met recht het mooiste beroep’. Voorzitter Nick van Buitenen overhandigde tijdens het congres het eerste exemplaar aan koning Willem-Alexander. Het boek bevat een speciale column van de hand van schrijfster Aaf Brandt Corstius over het notariële taalgebruik, die ze zelf voordroeg. “De meeste notarissen spreken op zich best duidelijke taal tijdens het gesprek met de klant en maken daarnaast bijsluiters die wel leesbaar zijn. Maar is de notaris niet aan zijn stand verplicht ook de notariële akte zelf in duidelijke woorden te schrijven?”

Volop in beweging!

De koning sprak daarna met enkele notarissen over digitalisering in ons vak. Het congres was ook een uitgelezen moment om naar de toekomst te kijken, met bijzondere aandacht voor nieuwe technologie, kunstmatige intelligentie en modern taalgebruik tijdens het plenaire programma van de bijeenkomst. Hier gaven Herman Pleij, emeritus hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde, en Christian Kromme, trendwatcher op het gebied van exponentiële technologie hun visie op de toekomst van ons beroep. Eén ding is zeker: het notariaat blijft zich volop ontwikkelen!