scheiden

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

“Ik ga scheiden. Moeten we ons huis verkopen of kan ik mijn ex-partner uitkopen?”

Vraag

“Ik ga scheiden. Moeten we ons huis verkopen of kan ik mijn ex-partner uitkopen?”

Antwoord

Een echtscheiding is altijd vervelend. Je deelt verschillende bezittingen en als jij en jouw partner uit elkaar gaan, heeft dat vaak gevolgen voor de eigen woning en financiën. Om antwoord te geven op je vraag is het allereerst belangrijk om je situatie, wensen en mogelijkheden te bepalen. We zullen je hierbij enkele mogelijkheden schetsen.

Wanneer slechts één van de partners eigenaar is van het huis, hoeft de woning niet te worden verdeeld. De eigenaar kan dan in het huis blijven wonen. Staat de woning op naam van jullie beiden? Dan kun je er inderdaad voor kiezen om de woning gezamenlijk te verkopen of je ex-partner uit te kopen. Klinkt simpel, maar in beide situaties is het belangrijk om goed te kijken naar de huidige situatie. Heeft het huis inmiddels bijvoorbeeld overwaarde? Of is er sprake van een restschuld bij verkoop? De actuele woningwaarde moet worden vastgesteld door een beëdigd taxateur. Besluit je vervolgens de woning te willen verkopen, dan kun je samen afstemmen hoe de inboedel en overwaarde/restschuld onder jullie beiden worden verdeeld. Hiervoor zul je bij ons een akte van verdeling op moeten laten maken, waarin wordt vastgelegd wie wat krijgt.

Blijft een van beiden in het huis wonen en er is, na taxatie, sprake van onderwaarde? Dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar rato zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde. Bij sprake van overwaarde kun je een nieuwe lening afsluiten om je partner uit te kopen, of je neemt het deel van de bestaande lening van je partner over. Er zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden aan de verdeling, in relatie tot de inkomstenbelasting en hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst kent hiervoor een speciale scheidingsregeling. Tot het moment van verkopen of uitkopen ben je in ieder geval samen verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheeklasten. Je kunt onderling afspreken hoe je deze lasten verdeelt, waarbij je bijvoorbeeld rekening houdt met je inkomen.

Hopelijk hebben we je hiermee wat inzicht gegeven in de mogelijkheden. Uiteraard gaan we graag persoonlijk met je in gesprek om de best passende oplossing voor je situatie te vinden. Maak een afspraak!