Kopenhagen

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Een hypotheek tegen 0% rente

Lage rente

Al een lange tijd staat de rente zeer laag in verschillende Europese landen. Toch is de Scandinavische Jyske Bank de eerste ter wereld die een hypotheek helemaal zonder rente aanbiedt. Investeerders waar de bank van afhankelijk is, obligatiebeleggers,  voorzien nog voor een lange tijd zelfs een negatieve marktrente.

Het kan nog gekker

Geen rente is al opvallend, maar het kan nog gekker. De Deense Bank biedt vanaf deze maand een hypotheek aan met een negatieve rente. Klanten betalen dus geen rente, maar krijgen een half procent geld toe. Huiseigenaren krijgen niet daadwerkelijk de rente overgemaakt, maar krijgen een jaarlijks bedrag aan extra aflossing cadeau. Dat betekent dus dat zonder af te betalen de rentekosten toch dalen.

Woningprijzen

Geld lenen is in Denemarken nog nooit zo goedkoop geweest. Dit gaat waarschijnlijk wel invloed hebben op de woningmarkt, de woningprijzen zullen hierdoor snel stijgen.

Ook in Nederland?

De kans dat er in Nederland ook hypotheken komen met een rentepercentage van 0 of zelfs daaronder is klein, dit komt omdat het een ander systeem heeft dan Denemarken. Bij dit 200 jaar oude systeem worden hypotheken doorverkocht als obligaties. De rente op hypotheken is daardoor afhankelijk van de vraag bij investeerders naar obligaties, dit systeem kan dus veel sneller de marktrente volgen dan ons systeem.