Familie & Relatie

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap wordt, net als een huwelijk, gesloten bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. In Nederland kunnen een man en een vrouw, maar ook twee mannen of twee vrouwen een geregistreerd partnerschap aangaan. Er zijn twee verschillen met het huwelijk:

  • De erkenning van kinderen binnen een geregistreerd partnerschap is niet vanzelfsprekend
  • Het geregistreerd partnerschap wordt niet altijd erkend in het buitenland

Als je naast een geregistreerd partnerschap niets regelt, val je standaard onder de wettelijke regel “in gemeenschap van goederen”. Wil je het anders regelen dan kan Nationale Notaris je daar bij helpen met het opmaken van partnerschapsvoorwaarden. Wat je ook kiest, het is in ieder geval verstandig om je eens goed bij Nationale Notaris te oriënteren op wat het beste bij jullie past.

Samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen, moet je onderling duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld, bij het samen kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek ga je samen een grote verplichting aan. De bank, die de hypotheek verstrekt, wil op dat gebied duidelijke afspraken maken, die bij de notaris worden vastgelegd. Wie is de eigenaar van het pand? Wat gebeurt er als jullie uit elkaar gaan? Als het huis wordt verkocht met winst, voor wie is die winst dan? Allemaal zaken die je bij Nationale Notaris kunt vastleggen in een samenlevingscontract. Dan heb je in één keer alles goed afgesproken en geregeld.

Trouwen

Er zijn diverse manieren waarop je kunt trouwen. Vroeger trouwde je eigenlijk altijd in gemeenschap van goederen. Maar dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig beslist iedereen voor zichzelf wat ‘ie wil. En meer en meer mensen kiezen ervoor om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Nationale Notaris legt je graag uit wat het verschil tussen de twee is en helpt je te kijken wat voor jou het meest gewenst is.

Voogdij

Er zijn ook situaties waar niemand op zit te wachten. Juist dan blijkt vaak hoe belangrijk het is dat dingen goed geregeld zijn. Bijvoorbeeld wanneer onverhoopt de ouders komen te overlijden en er niemand meer is om voor de kinderen te zorgen. In dat geval is het mogelijk om één of twee voogden te benoemen. Hiervoor kan er een voogdij-akte worden opgesteld. Nationale Notaris kan je hier alles over vertellen en adviseren, zodat je weet dat ook in gevallen waar niemand op zit te wachten, alles goed is geregeld.