Meest gestelde vragen over het coronavirus en de notaris

coronavirus

Gaat mijn afspraak wel door?

Zolang de huidige regels gelden, zullen de afspraken gewoon doorgaan.

De notaris wil met zo min mogelijk mensen aan tafel zitten, wat wil zeggen dat makelaars, adviseurs en anderen die de akte niet te hoeven ondertekenen, worden verzocht niet aanwezig te zijn. Dit geldt ook voor kinderen. Indien je geen opvang hebt voor je kinderen, neem dan contact met ons op voor een oplossing.

Moet ik mijn eigen pen meenemen?

Veel notarissen vinden het fijn als je een eigen pen meeneemt. Deze dient wel blauwe inkt te hebben.

Mag ik naar de afspraak komen als ik verkouden ben?

Net als de richtlijnen van het RIVM om thuis te blijven indien je verkouden bent, koorts heeft of hoest/niest, verzoekt de notaris je in een dergelijk geval niet naar de afspraak te komen.

Indien je koper bent en een hypotheek afsluit, of je koopt geen huis maar gaat wel een nieuwe hypotheek aan, willen wij je verzoeken contact met ons op te nemen voor een oplossing.

Wat doet de notaris om eventuele besmetting te voorkomen?

De notaris zal je geen hand geven en in veel gevallen zal er geen koffie worden geschonken. Tevens zal de verkoper een volmacht ontvangen zodat hij, indien het een overdracht van een woning betreft, niet aanwezig is en de notaris en jij met zo min mogelijk mensen tegelijk aan tafel zitten. De notaris verzoekt je ook een eigen pen mee te nemen, met blauwe inkt.

Kan ik een volmacht krijgen?

Verkopers kunnen een gratis volmacht ontvangen, in ieder geval voor overdrachten tot 25 september 2021. Wij volgen hierin de richtlijnen van de overheid. Mocht deze termijn verlengd worden door de overheid, zullen wij die termijn volgen.

Deze volmacht dient in veel gevallen wel in het bijzijn van een notaris te worden ondertekend, het zogenaamde legaliseren (dit hoeft niet voor elke notaris, vraag je na bij je behandelaar of dit voor jou ook van toepassing is). De notaris verklaart dan dat jij degene bent die de handtekening zet. Indien je een volmacht ontvangt, wordt dit aan je uitgelegd.

Doe je dit bij het kantoor waar ook de overdracht plaatsvindt, dan is het legaliseren gratis. Doet je dit bij een ander kantoor, dan kunnen daar kosten aan verbonden zijn.

Kopers en cliënten die een nieuwe hypotheek afsluiten op hun woning kunnen conform de wet niet met een onderhandse volmacht passeren. Daarvoor is een notariële volmacht nodig. Deze wordt echt net als de hypotheekakte gepasseerd aan tafel bij de notaris en maakt daarin dus geen verschil. Dit is de reden dat wij deze niet gratis aanbieden. Wil je toch een notariële volmacht dan bedragen de kosten € 350,00.

Heb je nog andere vragen dan deze, gelieve deze per e-mail te stellen op info@nationalenotaris.nl. Wij proberen dan zoveel mogelijk dezelfde dag nog antwoord te geven.