Bedrijven & Stichtingen

Het starten van een onderneming

Ga je een eigen zaak beginnen? Gefeliciteerd! Maar laat je wel goed adviseren over de juiste rechtsvorm. Naast de mogelijke beperking van de persoonlijke aansprakelijkheid spelen ook andere argumenten een rol bij de keuze voor een bepaalde rechtsvorm. Zoals:

  • wil je als ondernemer alleen of samen werken
  • jouw financiĆ«le positie en of je in de onderneming kapitaal gaat aantrekken
  • de fiscale gevolgen van de rechtsvorm

Overdracht of beƫindiging

Wil je het eigendom van jouw B.V. overdragen of je belang hierin stopzetten? Dan is voor de overdracht/levering van aandelen in een BV. een notariƫle akte vereist. Dit geldt ook voor het vestigen van beperkte rechten op aandelen, zoals vruchtgebruik of pandrecht.

Statuten wijzigen

Vennootschappen stichtingen of verenigingen hebben allemaal statuten. Hierin staat precies wat het doel van de vennootschap, stichting of vereniging is, hoe het bestuur of de leiding is samengesteld, hoe vaak ze moeten vergaderen, en meer. Bij stichtingen en verenigingen die door vrijwilligers worden gerund, zien we vaak dat kennis over het wijzigen van statuten ontbreekt. Nationale Notaris adviseert je om je goed te laten voorlichten: je bent als bestuurder aansprakelijk als er iets niet goed gaat. Wij helpen je om de statuten goed door te lichten zodat je weet of en wat er aangepast moet worden.

Vereniging en Stichting

Het verenigings- en stichtingsrecht wordt geregeld in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Een vereniging of stichting kan voor verschillende doelen worden opgericht en dat kan met of zonder notariƫle akte. Ben jij verantwoordelijk voor een vereniging of stichting? Laat je dan op dit gebied goed voorlichten door Nationale Notaris.